Jacques Colemont

Honorary Mastercooks
Honorary Mastercooks
Chef: Jacques Colemont

Interview

Wie zijn je Peters bij de Mastercooks?
Frank Fol
Felix Alen

Wist je altijd al dat je kok zou worden?
Ik was de oudste van een gezin van 5 kinderen, en al heel jong hielp ik mee in het huishouden. Op die manier kreeg ik ook de smaak van koken te pakken.

Waar heb je het vak geleerd?
Op mijn 16de trok ik naar ‘Salon Georges’ op het Hogeschoolplein te Leuven, op dat ogenblik een monument in België op gebied van catering. Ik zou er blijven tot aan mijn legerdienst.

Kan je wat vertellen over uw carrière?
Tijdens mijn legerdienst in Hasselt, waar ik chefkok mocht zijn, kreeg ik alle vrijheid om na mijn dienst te gaan werken in de keuken van Mastercook Roger Souvereyns. Na mijn legerdienst ben ik er nog twee jaar gebleven. 
In 1969 startte ik dan mijn eigen restaurant ‘Figaro’. Gedurende 52 jaar heb ik mij met succes kunnen uitleven in mijn restaurant, en dit tot grote voldoening van mijn trouwe gasten en vrienden. In 2021, op mijn 75ste, besloot ik om het restaurant te sluiten en het te verkopen aan een Limburgse ondernemer die er privé wilde gaan wonen. Nu kan ik meer tijd wijden aan mijn kleinkinderen en mijn hobby’s, zoals het volgen van Franse les.

Wie zijn jouw grote voorbeelden? Naar wie kijk je op in het vak?
In mijn beginperiode leerde ik dankzij de ‘Vroegmarkt in Brussel’ de toprestaurants van België kennen. 
Ik kijk op naar chefs zoals Eddy Van Maele, Pierre Wynants en wijlen Willy Slawinski (mijn vriend en grote favoriet), maar niet te vergeten ook naar Roger Souvereyns. Allen stimuleerden ze mij om het niveau te bereiken wat ik beoogde.

Wat betekent voor jou de toetreding tot de vereniging?
Dankzij de vereniging bleef ik op de hoogte van de evolutie van de Belgische gastronomie op hoog niveau, en daar blijf ik de Mastercooks eeuwig dankbaar voor.